Tips för dig som biter ihop – Tandpressning

Det är många idag som har problem med att man gnisslar tänderna under nätter. Detta kallas ofta för tandpressning eller att man biter ihop. Här får du några tips vad du kan göra för att förbättra ditt tandgnisslande.

Tandpressning – Orsak och verkan

Orsaken till att man pressar ihop tänderna under natten kan vara både fysiska och mentala. Det kan exempelvis vara att man saknar tänder, att käken är sned (bettet är snett) eller att de muskler som hanterar bettet inte är i jämvikt.Tandpressning är kan också bero på oro, stress och ångest. Hjärnan kan reagera på ett sådant vis att när man känner en överhängande oro eller stress så aktiveras käkmuskulaturen under natten och biter ihop. Troligtvis är detta en naturlig försvarsreaktion när människan känner ett hot och förbereder sig inför en flykt eller jakt.

Det är inte alltid som man märker att man biter ihop. Det kanske bara är en tandläkare som kan upptäcka att tänderna slits eller att något inte står rätt till med käken. Men ofta är det så att man får en del symtom på grund av tandpressningen. Vanligt är tex att tänderna slits ned, att man kan få värk i käkar, ont i axlar eller huvudvärk under dagarna och uppleva sig som trött.

Sätt att behandla tandpressning

Det är oftast en legitimerad och kunnig tandläkare som kan hjälpa dig att förbättra tandagnisslan och att lindra att du biter ihop. Dels kan en tandläkare hjälpa dig att justera de sneda och nedslitna tänderna men framförallt ta fram en stabil bettskena som man kan ha på nätterna. Det finns bettskenor att köpa i affärer eller att beställa på nätet men de kommer inte att vara lika bra som de som en tandläkare kan formgjuta efter dina tänder.

Det bästa är alltid att kontakta sin tandläkare och i samråd med denna ta fram rätt behandling för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *